Dameskring “Katharina van Bora”

De naam van Martin Luthers echtgenote siert de dameskring van onze gemeente. Net als Luthers vrouw werkt deze kring altijd hard! Deze dameskring is ruim vijftig jaar geleden ontstaan uit drie verschillende kringen, die zich toentertijd in Leiden en de omliggende gemeenten bevonden. Gezamenlijk zijn de vrouwen verder gegaan op de weg van al hun vrouwelijke voorgangsters, die in de loop van lange jaren de kerk en de gemeente op allerlei manieren ondersteunden met hun creatieve bijdragen. Elk jaar werden er allerlei kerstmarkten of bazaars georganiseerd, met als onderdelen: van verkoop van antiek tot het draaiend rad van avontuur, van loterij tot handwerk, en niet te vergeten koffie met gebak. Zodoende kon er veel gefinancierd worden en staat ook nu nog ondersteuning van elke restauratie aan gebouw, bijgebouwen, orgel en (kinder- en jongeren-) zolder op het programma van de hardwerkende, aanwezige dames.

Voor de feesten van Kerst en Pasen wordt er elk jaar een speciale tafel ingericht met zelfgemaakte kaarten, iconen of ander schilderwerk, kaarsen, versierd glaswerk en allerlei andere handwerken. Deze creatieve handwerken worden dan ten bate van de kerk in de feesttijd verkocht, maar er is altijd de mogelijkheid om iets te kopen. De handwerken in de z.g. glazen (dames) kast in de consistorie worden wekelijks, – elke maandagmiddag, het hele jaar door – aangevuld. Ook op de Leidse Monumentendag worden er kaarten en kaarsen (met afdruk van het glas-in-lood raam) verkocht.

Meestal wordt er tweemaal per jaar pas op de plaats gemaakt: dan wordt er niet gewerkt, maar gevierd! In de tijd vóór Kerst en vóór Pasen is er een gezamenlijke viering van de dameskring ‘Katharina von Bora’ met een eigen liturgie: ze wordt verzorgd, verteld en voorgedragen door de eigen leden. Zelfs ‘s zomers wordt er meestal doorgewerkt (op vakantie, of niet), maar een dagje ‘zwerven’ door mooi Nederland met een z.g. zwerfkaart hoort er ook bij.