12 maart Lutherse mis van Bach

Leids Cantate Consort bij een optreden in het LUMC

Een bijzondere cantatedienst – op 12 maart in de Lutherse Kerk

De cantatediensten zijn in Leiden een bekend fenomeen. Meestal vinden deze in de Pieterskerk of in de Hooglandse kerk plaats. In 2017 beleeft Leiden ter gelegenheid van het 500jarig jubileum van de Reformatie een primeur: een Lutherse Mis in een Lutherse kerkdienst in de Lutherse kerk. Het Leids Cantate Consort brengt J.S. Bachs Mis in g-klein en het Vater Unser van Schütz ten gehore. Het ensemble is tien jaar geleden begonnen met het uitvoeren van Bachcantates in het toenmalige Diaconessenhuis. Inmiddels is het Leids Cantate Consort bekend in heel Leiden en omstreken. Dit jaar staat het ensemble onder leiding van Wouter Verhage, Solisten zijn Eline Welle, alt, David van Lith, tenor en Andreas Goetze, bas.

Muziek die het hart raakt

De reformator Maarten Luther had een bijzondere band met muziek. Hij was van mening dat het hart van een mens veel dieper wordt geraakt door muziek dan door het gesproken woord alleen. Dankzij onder andere de protestant Bach zijn orgelmuziek, meerstemmig koor en solozang vast bestanddeel van de kerkmuziek geworden, en heeft muziek ook in de Lutherse kerk een belangrijke plek gekregen in de eredienst. Aanstaande zondag zal dit in de Lutherse Kerk in Leiden in een bijzondere vorm te horen zijn.

De dienst vindt ‘s middags plaats, dan zijn alle bezoekers vrij om in de ochtend de dienst in hun eigen kerk te bezoeken. Voorganger is Barbara Heckel, het orgel wordt bespeeld door Jan Hoegee.

Zondag 12 maart, aanvang 15.00 uur, Lutherse Kerk, Hooglandse Kerkgracht 26 in Leiden. Geen entree, collecte bij de uitgang.