De jonge jaren (1483-1501)

luther-geboortehuisMaarten Luther (geboren als Maarten Luder: hij noemt zich later Luther) werd op de 10e november 1483 in een wereld vol spanningen geboren (Geboortehuis). Grote veranderingen zaten in de lucht, ook hij zou een belissende bijdrage aan deze veranderingen leveren… Luthers vader, een boerenzoon, trekt in het jaar 1484 kort na de geboorte van Luther van Eisleben naar Mansfeld en probeert daar het bestaan van het gezin, door deel te nemen in de kopermijnbouw, te verbeteren. Dit bereikt hij ook: reeds in 1491 wordt de familie onder de belangrijkste van de stad Mansfeld gerekend.
De moeder van Luther, Margarete Luder, heeft een groot aantal kinderen te verzorgen en gaf Luther een strenge opvoeding. Hij bezoekt in Mansfeld de Latijnse school, waar nog Middeleeuwse, barbaarse leermethoden gehanteerd worden. Luther wordt als een stille, terughoudende en door de strenge orde bedeesde, maar toch erg begaafde scholier, beschreven.

InschrijfbewijsIn 1497 gaat Luther naar Magdeburg naar de school van de “Broeders des Gemenen Levens” en van daaruit in 1498 naar Eisenach naar familieleden van de Luthers. Daar studeert hij op de stedelijke parochieschool te Eisenach. De financiële situatie van de familie staat het toe, dat Luther in 1501 een studie aan de universiteit te Erfurt beginnen kan. Vader Hans Luther hoopt zijn begaafde zoon met de rechtenstudie aan een goed bestaan als jurist te helpen.