Legenden rond Luther: De blikseminslag

“Help, heilige Anna, ik wil een monnik worden!”
Een gebeurtenis, die het leven van Luther ingrijpend veranderde, vond op de 2e juli 1505 bij Stotterheim plaats. Deze moet uit de levenslustige student in de rechten een ootmoedige, naar de genade van God zoekende monnik maken. Luther, die juiste de graad van magister verworven had en nu een studie in de rechten gestart was aan de iniversiteit van Erfurt, was op de terugreis van een bezoek aan zijn ouders in een zware storm terecht gekomen. Nog een paar uur van Erfurt verwijderd, trof hem eem zwaar onweer. In zijn nabijheid sloeg de bliksem in, en hij werd zelfs door de luchtdruk tegen de grond geslingerd. In dit ogenblik riep hij de heilige Anna aan en hij deed een gelofte: “Ik wil een monnik worden.”
Luther heeft later nog meerdere keren over deze gebeurtenis gesproken. Ook wordt voor zeker gehouden, dat hij reeds voor de ervaring in de storm met de gedachte, om monnik te worden, gespeeld heeft.
Tot woede van zijn vader lost hij de gelofte ook in: op 17 juli begeeft Luther zich in het Zwarte Klooster te Erfurt en wordt hij monnik.